Unieke ventilatie-eenheid van eigen bodem

30 mrt 2024 | Kennis & Blogs

Met SkyFlow introduceert Ned Air een adaptieve en vraaggestuurde ventilatie-eenheid voor de gestapelde woningbouw, die een hoog comfort, een goede vochtregulering en exact de juiste hoeveelheid schone en frisse lucht combineert met een compacte vormgeving en eenvoudig onderhoud. De unieke ventilatie-eenheid is volledig in eigen huis ontwikkeld. Chris Waterlander, Manager Integrale Ontwikkeling en verantwoordelijk voor productmanagement bij Ned Air, neemt u mee door het ontwikkelproces, dat geleid heeft tot interessante features voor bewoners én installateurs.

Vanwege de schaars beschikbare bouwgrond in onze steden kiezen steeds meer projectontwikkelaars, beleggers en ontwikkelende bouwers ervoor om niet de breedte, maar de hoogte in te gaan. Ned Air speelt hier al jaren op in met de EveryLine en RotorLine luchtbehandelingsunits, die zeer breed in de markt worden ingezet. Van kantoortorens tot woontorens en inclusief de transformatie van incourante kantoorgebouwen tot woningen. “Om de systemen in met name appartementengebouwen optimaal te laten functioneren, zochten we naar een ventilatie-eenheid met een regelbare kleppensectie”, vertelt Waterlander. “In de markt was echter geen systeem beschikbaar dat volledig voldeed aan wat de markt vraagt én nodig heeft. Daarom zijn we zelf gaan ontwikkelen, waardoor installateurs en opdrachtgevers nu profiteren van één adres, één leverancier en één garantiepartij voor het complete ventilatieconcept.”

De ontwikkeling van SkyFlow startte met een stalen unit, waarin twee kleppen gemonteerd werden, vertelt Waterlander. “Inclusief bijbehorende regeling. Deze oplossing bleek veelbelovend, maar in de Nederlandse appartementengebouwen hebben we te maken met gespiegelde woningen en met 1-zone- en 2-zonesystemen. Dit betekende dat we vier units moesten ontwikkelen. Dat moest eenvoudiger kunnen! Daarnaast wilden we de ventilatie-eenheid zo licht mogelijk houden, waardoor al gauw het idee ontstond voor een kunststof behuizing. Echter heb je in dit geval te maken met matrijzen, die hoge kosten met zich meebrengen. Door één klepsectie in kunststof te maken en die los te combineren, worden deze investeringsuitdagingen slim ondervangen en kunnen we tóch aan de marktvraag van gespiegeld, 1-zone of 2-zone voldoen.”

Adaptieve regeling op druk

Om naast productiekosten ook te besparen op energiekosten, hebben we een ventilatie-eenheid ontworpen waarmee vraaggestuurd geventileerd kan worden. Bijvoorbeeld op basis van kloktijden, relatieve vochtigheid, temperatuur of CO2, waardoor nooit méér geventileerd wordt dan nodig. “Daarnaast hebben wij de regeling van de SkyFlow ventilatie-eenheid in de appartementen en de regeling van de EveryLine en Rotorline luchtbehandelingskasten nauw afgestemd”, aldus Waterlander. “Hierdoor weten we exact in welke klepstanden de ventilatie-eenheden staan en kunnen we variëren met luchthoeveelheden (drukken).” In de meeste gevallen is sprake van een constante-druk-systeem. “Hoe dichter een klep staat, hoe meer druk dit kost”, duidt hij. “In plaats hiervan sturen wij de klep juist iets verder open, terwijl de druk wordt verlaagd. Qua bewonerscomfort levert dit geen enkel verschil op, terwijl het energieverbruik wel fors naar beneden gaat. Met name deze techniek maakt SkyFlow uniek in de markt.”

Compleet systeem

SkyFlow kan gecombineerd worden met de nieuwe én bestaande luchtbehandelingsunits van Ned Air en andere leveranciers. Van inpandige units tot buitenopstellingen, vertelt Waterlander. “Wanneer gekozen wordt voor de EveryLine of RotorLine ontstaat een compleet ventilatiesysteem, dat eenvoudig online en op afstand benaderd en gemonitord kan worden. Bovendien kunnen installateurs het systeem op afstand inregelen. Op het moment dat zich onverhoopt een storing voordoet, kunnen zij eenvoudig op het systeem inloggen en de juiste acties opstarten.”

Geen onderhoud achter de voordeur

In de appartementengebouwen van vandaag zijn 100 tot 500 woningen geen uitzondering meer. “Hierdoor hebben onderhoudspartijen te maken met honderden bewoners, waarmee in de regel separate onderhoudsafspraken gemaakt moeten worden”, aldus Waterlander. “SkyFlow ondervangt deze complexe opgave. Het systeem in de woningen is namelijk in basis onderhoudsvrij. Zo hebben wij de luchtfilters niet in de klepmodules zelf, maar in de centrale luchtbehandelingskast geplaatst. Hierdoor wordt het vervangen van filters achter de voordeur slim ondervangen.”


Ruim voldoende frisse lucht

Op appartementsniveau hebben installateurs en opdrachtgevers keuze uit een 1-zone- of een 2-zonesysteem. “Het systeem omvat resp. twee of drie klepmodules inclusief een volumeregeling, die eenvoudig tussen de ventilatietoevoer en -afvoer geplaatst kunnen worden”, vertelt Waterlander. “Dankzij de toevoeging van temperatuur-, CO2- en relatieve vochtigheidssensoren kan vervolgens vraaggestuurd per zone geventileerd worden.” De klepmodule van het SkyFlow systeem heeft een aansluitdiameter van 160 mm. “Het systeem kan ruim 400 m3/h verversen, wat voor de meeste Nederlandse appartementen ruim voldoende is. Doordat een ventilator en filter ontbreken, functioneert het systeem geruisloos.” Dankzij de compacte vormgeving en het lichte gewicht van SkyFlow kunnen installateurs het systeem eenvoudig monteren, waarbij zij keuze hebben uit wand- of plafondmontage. Hierdoor blijft de vloer vrij van obstakels en worden bewoners niet belemmerd in de inrichting van hun appartement.