SkyFlow: Eén aanspreekpunt, één leverancier, één servicepartner en één garantiepartij

22 jul 2024 | Kennis & Blogs

Totaaloplossing voor ventilatie appartementen.

Grond in Nederland is schaars en we kampen met een groot tekort aan betaalbare woningen. Daarom kiezen steeds meer projectontwikkelaars ervoor om de hoogte in te gaan. Maar ook om kleinere woonruimtes te bouwen. Woontorens met appartementen van 60 m2 of minder zijn populair, maar vragen ook om nieuwe, slimmere indelingen én ruimtebesparende oplossingen. Bijvoorbeeld als het om woningventilatie gaat. “Om gezonde lucht in alle woonruimtes te garanderen, worden woontorens veelal uitgerust met decentrale ventilatie-units”, weet Dennis Osinga, Area Manager bij Ned Air. “Met de steeds kleiner wordende woningen echter, heeft deze oplossing niet langer de voorkeur. Centrale luchtbehandelingskasten met ruimtebesparende ventilatie-eenheden worden steeds meer de norm. Met onze Everyline en Rotorline luchtbehandelingskasten en SkyFlow ventilatiesysteem sorteren wij hierop voor, waarbij installateurs én opdrachtgevers profiteren van flinke synergievoordelen.”

Ned Air is een innovatief bedrijf, gespecialiseerd in luchtbehandelingstechniek. “Al sinds 1990 produceren wij centrale luchtbehandelingskasten”, vertelt Osinga. “Recent is hier het SkyFlow ventilatiesysteem aan toegevoegd, waardoor we nu een totaaloplossing voor woningventilatie kunnen leveren. Hiermee zijn installateurs én opdrachtgevers verzekerd van één aanspreekpunt, één leverancier, één servicepartner en één garantiepartij voor het complete ventilatiesysteem, dat bovendien eenvoudig online en op afstand benaderd, ingeregeld en gemonitord kan worden.”

Ruim voldoende frisse lucht

SkyFlow is een compact en licht ventilatiesysteem met een regelbare kleppensectie, dat optimaal inspeelt op de omstandigheden en behoeften in appartementsgebouwen “SkyFlow combineert een hoog comfort, een goede vochtregulering en exact de juiste hoeveelheid schone en frisse lucht met eenvoudig onderhoud én een compacte vormgeving”, aldus Osinga. “Op appartementsniveau hebben installateurs en opdrachtgevers keuze uit een 1-zone- of een 2-zonesysteem. Elke eenheid omvat resp. twee of drie klepmodules met flowmeting, waardoor de ventilatie per appartement altijd in balans is. Dankzij de toevoeging van temperatuur-, CO2- en relatieve vochtigheidssensoren kan vervolgens vraaggestuurd per ruimte geventileerd worden. Hierdoor wordt nooit méér geventileerd dan nodig en kan flink bespaard worden op de energiekosten.”

De klepmodule van het SkyFlow systeem heeft een aansluitdiameter van 160 mm. “Het systeem kan ruim 400 m3/h verversen, wat voor de meeste Nederlandse appartementen ruim voldoende is. Doordat een ventilator en filter ontbreken, functioneert het systeem zeer stil en dankzij handige montagebeugels kan de compacte ventilatie-eenheid eenvoudig aan de wand of het plafond worden opgehangen. Hierdoor is altijd een geschikte plek voor SkyFlow te vinden.”

Variëren met luchthoeveelheden

De klepmodules van SkyFlow worden aangesloten op de centrale schacht, die zijn verse lucht krijgt van de centrale luchtbehandelingskast. Dit kunnen diverse merken en types luchtbehandelingskasten zijn. “Wie kiest voor de combinatie met Everyline (met tegenstroomwisselaar) of Rotorline (met warmtewiel) van Ned Air, profiteert van flinke synergievoordelen”, aldus Osinga. “Om het proces van op- en aftoeren te verfijnen, wordt de regeling van de ventilatie-eenheid en luchtbehandelingskasten bijvoorbeeld nauw afgestemd. In onze luchtbehandelingskasten wordt een System Optimize Controller (SOC) regelmodule geïntegreerd, die communiceert met elke individuele SkyFlow klepmodule. Dit biedt de mogelijkheid om te variëren met luchthoeveelheden (luchtdrukken), waardoor onnodige druk in het kanaal wordt voorkomen.”

Minimale druk, maximale energiebesparing

In veruit de meeste appartementsgebouwen is sprake van een constante systeemdruk. Hierbij geldt dat hoe dichter een klep staat, hoe minder verse lucht er in het appartement benodigd is. Toch wordt soms een minimaal ingestelde druk in het systeem gehanteerd, weet Osinga. “In plaats hiervan sturen wij de klep juist iets verder open, terwijl de druk wordt verlaagd. Zo blijft het comfort voor de bewoner hoog, terwijl het energieverbruik wel fors naar beneden gaat. Een uitkomst, nu de energietarieven steeds hoger worden en nieuwe, striktere eisen voor energielabels in het verschiet liggen. Met name deze techniek, in combinatie met de uitgebreide regelmodule (SOC) in de luchtbehandelingskast, maakt SkyFlow een ideale oplossing voor de gestapelde woningbouw.”