Verduurzaming staat hoog op de agenda van bedrijven en instellingen. Gestimuleerd door de stijgende energiekosten én de klimaatdoelstellingen voor 2030 stappen zij over van gasgestookte naar duurzame systemen voor verwarming en koeling. Ook wordt flink geïnvesteerd in de isolatie van wanden, vloeren en daken, het afdichten van naden en kieren en de montage van isolerend glas. “In de isolatieplannen mag goede ventilatie niet ontbreken”, benadrukt onze Area Manager Marco Scholten. “Bijvoorbeeld om ophoping van CO2, vocht en schimmels tegen te gaan. Alleen als isolatie en ventilatie perfect in balans zijn, is een gezonde, comfortabele én energiezuinige werkomgeving mogelijk.”
De meeste gebouwen die verduurzamen dateren uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, weet Scholten. “Wanneer de schil van deze gebouwen geïsoleerd wordt, blijft de warmte beter binnen. Gelijktijdig echter verdwijnt de natuurlijke ventilatie door naden en kieren. Als gevolg hiervan moet de capaciteit van het ventilatiesysteem vergroot worden, om een goede binnenluchtkwaliteit te garanderen.” Ook actuele ErP-wetgeving vraagt om grotere luchthoeveelheden, vertelt hij. “De meeste bestaande luchtbehandelingskasten hebben onvoldoende capaciteit over om deze hoeveelheid op te vangen, waardoor vervanging noodzakelijk is. Bijkomend voordeel voor gebouweigenaren is dat zij dan direct kunnen profiteren van de voordelen van warmteterugwinning, dat volgens de Europese Richtlijn Ecodesign verplicht is voor nieuwe luchtbehandelingssystemen waarbij meer dan 90% buitenlucht wordt toegevoerd.”
Samenwerking met de opdrachtgever, adviseur en installateur
Ned Air speelt graag een rol in de vervanging, in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, adviseur en installateur. “De adviseur heeft vaak al een opname op locatie gedaan, waarna wij op basis van bijvoorbeeld de luchthoeveelheden, externe drukken en temperatuurtrajecten van de warmtebron (warmtepomp of cv-ketel) de juiste luchtbehandelingskast(en) selecteren”, vertelt Scholten. “Is er geen adviseur? Dan voeren wij zelf deze opname uit. Hierbij hebben wij altijd oog voor de inhoud en functie van het pand, het aantal mensen dat hier dagelijks aanwezig is, de technische en esthetische eisen en eventuele gebruikerswensen.”
Voor elke situatie een passende oplossing
Tijdens de opname inventariseren we of er al een warmtebron beschikbaar is. Moet de luchtbehandelingskast inpandig of op het dak worden opgesteld? Wat zijn de maximale afmetingen? En moet behalve warmte ook vocht uit de afvoerlucht worden teruggewonnen? “Doordat wij zowel luchtbehandelingskasten met een warmtewiel als platenwisselaar leveren, in vermogens van 800 tot 20.000 m3/h, kunnen wij in elke behoefte voorzien”, benadrukt Scholten. “Hierbij komt het regelmatig voor dat in plaats van één grote luchtbehandelingskast meerdere kleinere kasten geadviseerd worden. In dit geval is het kanaalwerk namelijk eenvoudiger te hanteren. Bovendien worden flinke energetische voordelen behaald.” Als voorbeeld noemt hij een multifunctionele accommodatie, waar de ruimtes aan de noord- en zuidgevel op advies van Ned Air apart geconditioneerd worden. In een project voor een technologiebedrijf wordt dankzij de toepassing van platenwisselaars in de nieuwe luchtbehandelingskasten voortaan actief warmte teruggewonnen, terwijl geuroverdracht niet langer aan de orde is. Ook is de binnentemperatuur nu ’s zomers en ’s winters constant, aldus Scholten. “Hierdoor is het veel prettiger werken voor alle medewerkers én wordt de levensduur van de machines flink verlengd. Zo gaan we altijd voor de meest effectieve oplossing.”
Revitaliseren van bestaande kasten
Wanneer het verduurzamingsbudget beperkt is, bieden wij tevens mogelijkheden om de bestaande luchtbehandelingskasten te revitaliseren. “In dit geval worden bijvoorbeeld oude ventilatoren met snaaroverbrenging vervangen door plugventilatoren, waardoor de stroomsterkte (Ampère) flink wordt verlaagd”, aldus Scholten. “Oude koel- en verwarmingsbatterijen maken plaats voor nieuwe batterijen en indien mogelijk wordt ook een platenwisselaar toegevoegd, met als doel om zoveel mogelijk energie te besparen. Zónder in te boeten aan voldoende frisse lucht.”